Cipru: In lipsa unui ajutor din partea UE, bancile risca 'prabusirea'

Data publicarii: 18-03-2013 | Finante-Banci

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a anuntat ca duminica se va adresa natiunii pe subiectul 'dureros' al planului de salvare in valoare de 10 miliarde de dolari finalizat sambata dimineata cu Uniunea Europeana si FMI, transmite France Presse.

Anastasiades, lider de dreapta ales luna trecuta, a subliniat intr-un comunicat riscul 'prabusirii' sistemului bancar in lipsa unui acord privind un imprumut pentru insula mediteraneana aflata in pragul falimentului. Parlamentul cipriot urmeaza sa se pronunte duminica asupra acestui plan de salvare insotit de clauze fara precedent. 

Ministrii de finante din zona euro si Fondul Monetar International /FMI/ au ajuns la un acord referitor la un plan de salvare pentru Cipru de maxim 10 miliarde de euro ce include o taxa exceptionala ce poate ajunge la 9,9% din depozitele bancare din bancile cipriote, precum si impozitarea la sursa a dobanzilor acestora. 

Aceste colectari, menite sa stranga 5,8 miliarde de euro, vor fi aplicate tuturor persoanelor care locuiesc pe insula mediteraneana, de la angajati ciprioti la oligarhi rusi. 

Sursa: AGERPRES